Se vores gode råd

Gode råd

Få mere information

Pejsecenter i vordingborg

Gode råd

Her på siden har du mulighed for at læse vores gode råd. Har du nogle spørgsmål eller ønsker du at høre mere om vores gode råd, er du velkommen til at henvende dig til os allerede i dag.

Med en brændeovn sparer du nemt mere end 50% på varmeregningen i forhold til opvarmning med olie, fjernvarme eller el. 

Det er imidlertid meget vigtigt at vælge den rette brændeovn, ud fra hvilket varmebehov man rent faktisk har. Man skal gøre sig klart, hvordan man vil bruge ovnen: Er det den hovedvarmekilden i huset, eller er det kun supplerende? Måske kun til hygge en gang imellem? Skal ovnen evt tilsluttes et gulvvarmesystem, så den skal have en vandtank? Hvor mange kvadratmeter forventer vi at få varmet op? Inden man kaster sig over udseendet og designet på ovnen, bør man have gjort sig alle disse ting klart.

Der findes overordnet set to typer varme, strålevarme og konvektionsvarme. Strålevarme oplever du i umiddelbar nærhed af en ovn, der kun består af èt lag metal, eller hvis du står foran glasset på ovnen. Varmen fordeles ved, at hvert enkelt luftmolekyle “skubber” til det næste, og sætter det i lidt højere svingninger, dette opfatter vi som varme.

Konvektionsvarme opstår, når der er to lag metal med et luftlag imellem udenom brændkammeret, altså selve brændkammerets vægge og herudover en konvektionskappe. Den luft, der står i mellemrummet bliver opvarmet, når man fyrer i brændeovnen. Varm luft er lettere end kold luft, og stiger derfor op, hvorved en cirkulation af den varme luft finder sted i lokalet. Dette er konvektion. Det siger sig selv, at en konvektionsovn har meget lettere ved at fordele varmen i det rum den står, samt i tilstødende rum, hvorfor der efterhånden heller ikke sælges strålevarmeovne i nævneværdig grad.

Vil man have mest mulig gavn af brændeovnen bør den placeres centralt i huset, herved kan varmen bedre fordele sig og bruges til at opvarme hele huset. Et andet krav til placeringen er, at rummet får tilført tilstrækkelig med frisk luft. Når brændeovnen buldrer der ud af forbruger den en stor mængde luft, den luft er nødvendig, ellers vil man opleve problemer med at få ordentlig forbrænding.

De fleste nye ovne er forsynet med en friskluft-studs der gør, at man ved hjælp af rør kan tilføre udeluft direkte ind til forbrændingen. Dette kan være nødvendigt i nybyggede huse, der jo skal være tryktætte.

En normal fejl ved køb af brændeovne er at man anskaffer sig en for stor brændeovn.

Med en for stor ovn får man det enten alt for varmt, eller også fyrer man ikke korrekt fordi man vil undgå at få det for varmt i huset.

Brændeovnes kapacitet måles i KW, og en KW kan opvarme mellem 10-20 m2.

I de seneste 5 år er der sket en kolossal udvikling på brændeovns-området. Dels har brændeovnen udviklet sig fra at være en varmemaskine til at være et møbel, der designmæssigt skal passe til resten af husets indretning.Dels har man fra miljøministeriets og fabrikanternes side gjort sig stor umage, for at de brændeovne vi sætter ind i vores huse, er så lidt miljøbealstende som muligt. D.v.s, alle nye brændeovne der monteres, skal være forsynet med en prøvningsattest der viser, hvor mange partikler der udledes, virkningsgraden og CO måling. Har ovnen ikke denne attest, må den ikke monteres.

Når alt dette så er sagt, står der tilbage, at det ALTID er brugeren af ovnen, der bestemmer hvad der udledes: Fyrer man med gamle gummistøvler eller brugte bleer, er det ligegyldigt hvor mange krav ovnen lever op til, det vil stadig være noget møj, der kommer op af skorstenen. 

Der har været en del debat i dagspressen omkring forurening fra brændeovne, og nogle har anstrengt sig særdeles meget, for at “sværte” hele branchen. Heldigvis er det sådan, at de allernyeste forskningsresultater fra 2009 viser, at forureningen fra brændefyring er forsvindende lille, og at den mændge partikler vi måtte indånde forsvinder ud af kroppen igen, de optages ikke.

Til gengæld er gevinsten for miljøet enorm, idet fyring med træ er CO2 -neutralt, og derfor kan medvirke til at nedbringe vores samlede udledning af CO2 til atmosfæren.

Læs mere på DAPOs hjemmeside

Derfor giver Miljøstyrelsen disse 4 gode råd om korrekt fyring:

  • Tænd op fra toppen
    Flammerne skal arbejde sig oppe fra og ned som et stearinlys.
  • Brug kun tørt træ
    Vådt træ ryger for meget. Fyr aldrig med affald, reklamer, behandlet træ eller lignende.
  • Sørg for rigeligt luft
    Skru først ned for luften, når flammerne bliver lysere. Fyr lidt ad gangen og brug ikke for store stykker træ.
  • Røgen skal være næsten usynlig
    Gå udenfor og tjek, at der hverken er for meget røg, eller at det lugter grimt.

Se mere om korrekt fyring på “www.fyrfornuftigt.dk”

Arnestedet kender alle lovkrav. Derfor er det en god ide at lade os montere din nye brændeovn.

Gratis tilbud

Få et uforpligtende tilbud?

Har du nogle spørgsmål til os, eller ønsker du at vide mere om vores brændeovne og pejse, er du meget velkommen til at henvende dig til os.